Vad är Threads?

Threads är en social medieplattform som ägs av företaget Meta Platforms, som även äger Facebook och Instagram. Threads har utvecklats för att erbjuda användarna en liknande upplevelse som Twitter, med fokus på offentliga, textbaserade inlägg och konversationer, också kända som mikrobloggning. Plattformen är nära kopplad till och baserad på systertjänsten Instagram.

Ska vi vara ärliga så är det i princip en Twitter (X) klon, alternativt en mer bare-bone version av instagram.

Threads for you page

Threads for you sverige

Din första thread

När man väl har registrerat sig så, vilket ofta är i egenskap att man ett Instagram konto så får man antingen en ”For You Page” eller en ”Following” vilket är baserat på de konton som du följer, många har där sina gamla vänner från Instagram redan på plats. När du sedan gör din första status uppdatering eller ”Thread” som det nu kallas i appen så får du en liten stjärna likt en achievement på Steam eller någon av konsollerna. 

Första Thread och profil

Ni kan följa mig om ni känner för det, jag kommer måhända ge lite allmänna internet-tips men förvänta er inga stordåd.

Har threads en redigeringsknapp?

Förmågan att redigera ett inlägg är en viktig funktion. Det är en av de funktioner som Instagram-teamet har arbetat med.

Adam Mosseri kommenterade redigeringsknappen tidigt i juli och sa att de prioriterar den.

Adam postade:

”Med så många människor som ansluter sig till @threads så snabbt dessa senaste sex dagar (sex dagar!) har teamet varit helt fokuserat på att hålla ljusen tända och fixa buggar, men vi börjar prioritera de uppenbart saknade funktionerna, som en följningsflöde, redigeringsknappen och postsökning … teamet är exalterade på  att börja skicka förbättringar den här veckan.”

Hur man registrerar sig för Threads?

Threads-appen kan laddas ner till en Android- eller Apple-enhet genom deras respektive appbutiker. Den kan även nås online, på domänen Threads.net för att gå med. Hemsidan visar en QR-kod som, när den skannas med en mobil enhet, omdirigerar till relevant appbutik där Threads-appen kan laddas ner.

Ett Instagram-konto är dock nödvändigt för att registrera sig för Threads.

Historik

Utvecklingen av Threads började i januari 2023 som en del av Meta Platforms strategi att konkurrera med Twitter efter att Elon Musk köpte upp företaget. Tanken var att utvidga Instagram med en ny textbaserad funktion och samtidigt skapa en separat app med fokus på text. Under kodnamnet ”P92” avslöjades information om appen i mars, där den planerades vara baserad på ActivityPub-protokollet och erbjuda möjligheten att använda Instagram-inloggning för att skapa ett konto.

I juni 2023 publicerade The Verge detaljer från ett internt möte hos Meta Platforms där ”Projekt 92” diskuterades. Projektet beskrevs som företagets svar på Twitter och det rapporterades att kändisar som DJ Slime redan hade åtagit sig att använda appen. Det nämndes även att Meta Platforms var i samtal med personer som Oprah Winfrey och Dalai Lama. Det framkom även att appen skulle vara baserad på Instagram.

I juli samma år läckte detaljer om Threads ut, när utvecklaren Alessandro Paluzzi twittrade att ”Projekt 92” hade släppts på Google Play Store som Threads. Appen togs dock ned några timmar senare, men Paluzzi delade flera skärmbilder från appens funktioner. Den 3 juli 2023 dök Threads upp på Apple App Store med ett lanseringsdatum den 6 juli. Samtidigt upptäcktes en officiell webbplats på threads.net, med en nedräkning inför lanseringen och länkar för att ladda ned appen.

De bästa funktionerna på Threads

Threads lanserades initialt i en något ofärdig och ofullständig version. Många funktioner som sociala medieanvändare är vana vid saknades när appen först introducerades.

Men Instagram arbetar stadigt med att lägga till fler funktioner som borde ha funnits från början.

Nyaste Funktionerna:

  1. Dela inlägg direkt via Instagram direktmeddelanden: Threads-användare kan dela ett inlägg via Instagram direktmeddelanden genom att trycka på delningsikonen i Threads-appen.
  2. Anpassad alternativtext för foto/video: Alternativtext gör foton och videor användarvänliga för personer med hjälpmedel och gör medieinnehållet mer sökmotorvänligt.
  3. Ny nämnknapp för enkel omnämnande av någons konto i din tråd: Detta är ett sätt att tagga någon annan på Threads och dra in dem i din konversation på Threads.
  4. Visa gillade trådar: Granska alla trådar som du har gillat.
  5. Sortera de konton du följer: Åtkomligt från din profil, tryck på dina följare, klicka på ”Följer”, och sedan tryck på ”Sortera.”
  6. Stöd för rel=me: rel=me-länkar är en funktion för att verifiera din identitet på andra plattformar som stödjer det, som Mastodon.
  7. Inställningar för mediekvalitet: Dessa inställningar styr mediekvaliteten. Standardinställningen är avstängd. Åtkomligt via: Konto > Inställningar > Mediekvalitet.

Ytterligare funktioner

Översättningar: Threads har förmågan att översätta inlägg. Denna funktion drivs av samma AI som används i Instagram. Detta meddelades i slutet av juli som en kommande funktion. Översättningsikonen kommer att finnas längst ned på ett inlägg tillsammans med andra ikoner, som gillaknappen, inlägget, återpublicerings/citatknappen och delningsikonen.

Threads och Meta

Threads är en social medieplattform ägd av Meta Platforms och utformad för att erbjuda en liknande upplevelse som Twitter. Med fokus på textbaserade inlägg och konversationer, och genom nära integration med Instagram, strävar Threads efter att skapa en plats där användare kan engagera sig i diskussioner och dela sina idéer och åsikter. Med lanseringen av Threads ser det ut som att rivaliteten mellan Meta Platforms och Twitter kommer att intensifieras, och det återstår att se hur användarna kommer att välkomna den nya plattformen och dess funktioner.